Hoe zorg je er voor dat de vloer van bijvoorbeeld een winkelcentrum echt helemaal waterpas ligt, mooi glad is en naadloos aansluit op de muren? Ja, ook drempels en andere onderbrekingen in de ondergrond worden perfect afgewerkt met een gietdekvloer.
Cement als basis.
Cementgebonden gietdekvloeren van Solid Floors zijn misschien het meest interessant, vooral om te zien wat er precies gebeurt, hoe een goede gietdekvloer ontstaat. Het is geen bouwkundig wonder en eigenlijk ook geen baanbrekende vernieuwing maar wel interessant als ontwikkeling in de vloeren-industrie.
Na het aanleggen van alle leidingen, elektrische verbindingen en natuurlijk isolatie wordt er een vloeibaar mengsel van cement, zand en water over de vloer gegoten. Omdat het mengsel vloeibaarder is dan het cement dat arbeiders gewoonlijk op een vloer smeren loopt het mengsel verder uit en zal het een gladde ondervloer vormen die als het ware vanzelf perfect waterpas zal zijn.
Wanneer anhydriet wordt gebruikt als bindmiddel.
Een anhydriet dekvloer heeft geen echte wapening nodig omdat de laag maar heel dun is en er weinig beweging in zit. Het materiaal werkt vrijwel niet.
Er zijn drie verschillende mogelijkheden een anhydriet gietdekvloer te leggen. De vloer kan een verbinding aangaan met de ondervloer en daarmee een geheel vormen. Dat wil zeggen dat de nieuwe vloer zelf niet dik is en dus niet veel hoger wordt dan de bestaande vloer.
Als de ondergrond een hechtende vloer niet toelaat kan gekozen worden voor een vloer die gescheiden van de ondervloer aangebracht wordt. De vloer komt dan ook los van wanden en hoeken te liggen.
De derde mogelijkheid is het aanbrengen van een anhydriet dekvloer met extra isolerende eigenschappen. Op de draagvloer wordt een isolerende laag aangebracht en daarop wordt de gietdekvloer gespoten. Zowel geluidsisolatie als isolatie tegen het binnendringen van warmte of kou is mogelijk.
Kostenbesparing.
De kostenbesparing wordt vooral bereikt doordat de opgespoten vloer snel gelegd kan worden met de inzet van weinig personeel. Hoewel er een investering nodig is voor de apparatuur zijn de inzet mogelijkheden eigenlijk onbeperkt. Vooral voor grote oppervlakken is de gietdekvloer daarom erg geschikt.
Natuurlijk wordt de afwerklaag de vloer die men ziet. Dit kan een klassieke vloer zijn, met tegels of zelfs hout als bovenlaag. Er kan ook gekozen worden voor een gietdekvloer als bovenlaag.