Parket of laminaat in de badkamer

0
1320
badkamer
badkamer

Sanitair en tegels in de badkamer zijn misschien wel handig omdat het gemakkelijk te onderhouden is, echt sfeervol is het niet en komt vaak nogal koel over. Dit kunt u doorbreken door gebruik te maken van een houten vloer. Dit is best wel mogelijk als u met enkele zaken rekening houdt. U kunt kiezen voor laminaat of parket, maar dat hangt af, hoeveel u te besteden heeft. Drie zaken zijn belangrijk om rekening mee te houden als u een juiste keuze wilt maken tussen laminaat of parket. Dit zijn de kostprijs, het onderhoud en de uitstraling. Voor de badkamer kunt u dus kiezen voor massief parket of waterdicht laminaat, waar hieronder uitgebreid op ingegaan wordt.

badkamer
In de badkamer wordt nog vaak gebruik gemaakt van tegels.

De kostprijs

U moet rekening houden dat massief parket een stuk duurder is dan waterdicht laminaat. U moet uitgaan van een prijs van rond de € 40,- per vierkante meter, terwijl laminaat ongeveer € 30,- per vierkante meter kost. Er zijn natuurlijk zaken, waardoor de prijs nog hoger wordt, zoals de houtsoort, de kwaliteit van de vloer en afkomst van het hout. In deze richtprijzen zijn overigens niet de kosten voor het laten leggen opgenomen. Massief parket is daarnaast ook duurder, omdat het leggen arbeidsintensiever is en er nog een afwerkingslaag overheen komt.

Het onderhoud

Een groot verschil tussen parket en laminaat is het onderhoud. Wanneer de laminaatvloer is gelegd hoeft er geen nazorg meer geleverd te worden. Dit is met parket niet zo. Veel parket houtsoorten hebben nog een nabehandeling nodig, wat om de zoveel tijd weer herhaald moet worden, vooral wanneer het parket is geboend of vernist. Wilt u dit regelmatig terugkerende onderhoud voorkomen, kies dan voor onbehandeld hout, zoals teak, ipé, jatoba, afromosia, iroko, wengé en merbau. Doordat het niet behandeld hoeft te worden, zal dit hout na verloop van tijd grijs worden, alleen blijft het wel gevoelig voor water en kunnen er daarom kringen in ontstaan. Dit is dan weer niet het geval met behandeld hout, waar u eventuele schade en krassen met een nieuwe afwerkingslaag weg kunt werken. Laminaat is wel weer onderhoudsvrij, maar eventuele schade kan niet weggewerkt worden en kan in tegenstelling tot parket niet geschilderd worden.

De uitstraling

Hoewel de kwaliteit van laminaat de afgelopen jaren enorm is verbeterd, zal het er altijd anders uitzien en aanvoelen dan massief parket. Dit komt mede door het feit dat laminaat machinaal wordt geproduceerd. Hierdoor ziet u hetzelfde patroon telkens terugkomen in elke laminaatplank. Bij parket zal de print telkens uniek zijn. Bij parket kan een klein boordje helpen om meer klasse en sfeer te creëren, wat bij laminaat weer niet mogelijk is. Overigens is bij de betere laminaatmerken de kwaliteit zo goed, dat het op het eerste gezicht niet mogelijk is om enig verschil te ontdekken tussen laminaat en parket.

Natte zones

Natte zones, zoals bijvoorbeeld een inloopdouche kan prima met een houten vloer samengaan. U kunt de natte zones voorzien van tegels, wat sowieso waterdicht is en de rest van de badkamer voorzien van een houten vloer.

Overige zaken

Omdat hout een natuurlijk product is, blijft het in beweging en kan het uitzetten of krimpen. Dit is vooral het geval in vochtige ruimtes. U moet dus wel rekening houden met enkele zaken:

• Soms wordt wel eens vergeten om na het douchen een raam open te zetten. Dit is uitermate belangrijk, omdat het vocht weg moet kunnen. U kunt een automatisch ventilatiesysteem plaatsen, zodat uw badkamer altijd vochtvrij is.
• Vanwege de werking van een houten vloer, moet u uitzetvoegen plaatsen. Zo kan het hout voldoende uitzetten. Werk deze voegen af met plinten.
• Om vocht onder een houten vloer te voorkomen dient u speciale lijm te gebruiken, waar u de naden mee vult. Zodat uw houten vloer droog blijft.

Bron: https://www.yourfloor.nl/nieuws-blog/laminaat-in-de-badkamer/