Sommige dingen raken dingen uit de mode: ze zijn niet met hun tijd meegegaan, hoor je dan. Hoewel dat eigenlijk goed zou passen bij het woord klok, is juist het tegengestelde waar. Laatst liep ik door een winkelstraat en werd mijn aandacht getrokken door een bijzonder soort klok. Ik bleef staan en stond het kunstwerk aan te gapen. Totdat ik zag wat de prijs was: tijd om verder te lopen.
Zwijgende koekoek
Nu even alle gekheid op een klokje. Eh.. stokje! Bij mijn ouders hangt een grote, Duitse koekoeksklok. Ik moet er heel eerlijk bij vertellen dat de koekoek een spreekverbod kreeg opgelegd door mijn vader. Toch vind ik het persoonlijk een heel leuk klokje – al zou ik dat tegenover mijn vrienden niet vrijwillig toegeven. Hij past ook goed bij de stijl van het huis: landelijk, ruim en eerder kneuterig ingericht. Digitale klokken en stijl sluiten elkaar dus niet uit. Waarschijnlijk keek ook jij vroeger omhoog als de kerktoren luidde en die enorme wijzer ietsje verder schoof. Een klok maakt indruk, mits je het goed combineert met de ruimte waarin hij hangt. Kortom, de vraag is welke klok je waar ophangt!
Hoe dan?
Mij valt de laatste tijd op dat klokken, evenals spiegels, vaak niet groot genoeg kunnen zijn, wat betekent dat een klok een perfect woonaccessoire kan zijn. Als het een stijlvolle functie vervult, kan dat een enorme sfeerverbetering betekenen. Denk bijvoorbeeld aan je oude klaslokaal, waarin je gevoeld eeuwen hebt doorgebracht: daar hing een oerdegelijke standaardklok. Niet echt sfeervol. Wanneer je echter een grote ruimte hebt, kan alleen de grootte van een klok al een enorme sfeerverandering betekenen, bijvoorbeeld als hij boven een open haard of bankstel hangt.
Opvallend
Een grote klok hoeft helemaal niet schreeuwerig te zijn. Dat bewijzen bijvoorbeeld de wand- en designklok, omdat die vaak een minimalistische stijl hebben. Dit betekent niet automatisch dat de keuze beperkter is. Integendeel. Daarom is mijn belangrijkste tip voor jou dat de grootte van de klok goed in verhouding moet staan tot de grootte van de (woon)ruimte. Daarna kan je gaan nadenken over een eventuele kleur van de klok: moet die juist bij de kleur van je meubels passen? Heb je echter een strakkere inrichting (industrial style), dan is het praktisch om je te laten leiden door de details: past de radarklok juist bij de kussens met een bepaald patroon? Of past hij goed bij het vloerkleed en de rode bloempotten?
Lekker Hollands
Nu ik zelf in het buitenland woon, merk ik dat Nederlanders vaak de gordijnen open hebben en ook zelf vaak – en graag – bij anderen naar binnen kijken. Natuurlijk is dat een enorme, gratis inspiratiebron voor klokkenliefhebbers! Toch is het allerbelangrijkste: zorg dat jouw inrichting ook bij echt bij jóu past, want je weet: zoals het klokje thuis tikt, tikt het nergens…