Er zijn twee hoofdcategorieën van home security systemen: draadloze en bedrade alarmsystemen. Zoals de naam al suggereert, communiceren de eerstgenoemden via de kabel, terwijl de laatstgenoemden informatie uitwisselen via radiotransmissie. Elk van deze technologieën heeft zijn eigen voor- en nadelen; dus hoe kiest je het alarm voor jouw huis? Hier volgt een overzicht van de belangrijkste sterke en zwakke punten van deze twee modellen op het gebied van preventie van invasieve risico’s.
Hoe een bedraad of draadloos huisalarm werkt
Een bedraad alarm is wanneer alle apparatuur waaruit het bestaat met kabels is verbonden. In de praktijk betekent het bouwen van een bedraad alarm dat je een netwerk van kabels vanuit de alarmcentrale moet inzetten om bewegingsmelders, diafragma sensoren en apparaten zoals de sirene, rookmelder of een camera voor videobewaking aan te sluiten. Bij een bedraad huisalarm is de alarmcentrale meestal verbonden met de buitenwereld via de telefoonlijn of de internetverbinding thuis.
Aan de andere kant communiceren de verschillende apparaten in een draadloos alarmsysteem met elkaar door middel van radiogolven. In de praktijk heeft elk apparaat dus een kleine zender die in staat is om informatie te ontvangen en te verzenden. De aanduiding “draadloos” betekent echter niet noodzakelijkerwijs een totale afwezigheid van kabels: hoewel ze in staat zijn om via de radio te communiceren, hebben sommige apparaten toch een voeding nodig.
Voor- en nadelen van het bedrade huisalarm
Zowel in de veiligheid als in de IT-wereld is het bekabelde systeem een garantie voor betrouwbaarheid. Een bedraad transmissiesysteem is bestand tegen elektromagnetische interferentie. Het vereist ook fysieke toegang voor elke poging om informatie te onderscheppen of te vervalsen. Het belangrijkste voordeel van een bedraad alarmsysteem ligt dus in de betrouwbaarheid ervan.
Als nadeel is het de moeite waard om te onthouden dat de installatie van het systeem een beetje complex is vanwege de noodzaak om een kabel door te geven tussen de alarmcentrale en elk van de randapparatuur van het systeem. De installatiekosten en de geringe flexibiliteit zijn de twee belangrijkste redenen waarom de configuratie van een bekabeld alarm meestal is voorbehouden aan nieuwbouwprojecten of grote renovaties.
Voor- en nadelen van draadloze huisalarmen
Het draadloze alarm onderscheidt zich door installatiegemak, flexibiliteit en schaalbaarheid. De gebruiker kan dus de locatie van de detectoren, sensoren en andere accessoires kiezen, zolang deze zich binnen de radiobereik zone van de alarmcentrale bevinden.
Een ander voordeel dat verband houdt met de draadloze werking: de alarminstallatie is niet definitief. Je kunt de apparatuur eenvoudigweg verwijderen en opnieuw installeren in een nieuwe woning in geval van een verandering.
Het grootste nadeel van dit alarmsysteem is de hogere kosten, maar door de technologische vooruitgang heeft dit instrument de neiging om de kosten te verlagen, waardoor deze oplossing toegankelijker wordt.
Bron: Pro-Alarm