Het is anno 2020 erg in trek om je meubelstukken te voorzien van een whitewash. Hoewel je meubelstukken kant-en-klaar met whitewash look kunt kopen, is het ook mogelijk om je oude meubelstukken alsnog in de whitewash te zetten. Het vraagt wel om enige voorkennis van de juiste verfsoorten of lak. In dit blog vertellen we je meer over het aanbrengen van whitewash op een donker eikenhouten tafel. Maar in principe kun je dit dus ook toepassen op andere meubelstukken. Lees hier meer.
Wat is whitewash?
Meubels in whitewash zagen de afgelopen jaren een toename in populariteit. Hoewel men vroeger vooral muren voorzag van witte verf, zijn dat tegenwoordig met name meubelstukken zoals kasten, tafels en zelfs vloeren. Met een whitewash geef je je meubelstukken een stoere, maar tegelijkertijd ook sierlijke look. Whitewash-meubelstukken kun je prima gebruiken in moderne én klassieke inrichtingen. Een mooie donkere eikenhouten tafel krijgt door whitewash al snel een opvallende, robuuste look.
Het juiste product
Whitewash vraagt niet om een speciale behandeling van je meubelstukken met chemicaliën of zuren. Het begint allemaal bij de juiste verf en lak, die je gewoon in de winkel koopt. Gelukkig kun je uit een groot aantal producten kiezen die de bekende ‘witte waas’ aan je tafel geven:
- Krijtverf: krijtverf is een vrij eenvoudige manier om je meubels die stoere, verweerde whitewash look te geven. Let erop dat je de tafel voor gebruik eerst goed schuurt, zodat de verf beter hecht. Zorg dat de verf licht verdund is. Vervolgens spreid je de verf uit over het hout met een doek of iets vochtige doek.
- Kalkwas: kalkwas is uitermate geschikt voor (echt) eikenhout. Met een doekje of stevige kwast wrijf je de was in het meubelstuk. Let erop dat de was ook goed in de nerven trekt voor een strak resultaat. Enkele uren later is de was gedroogd en uitgehard. Stevig boenen en je hebt een mooie, glimmende tafel met whitewash look!
- Meer: tegenwoordig vind je in ieder bouwmarkt of verfwinkel speciale vintage whitewash verf- of laksoorten. Laat je voor meer informatie dus bij een winkel in jouw omgeving adviseren.
De afwerking
Heb je je hele tafel in de whitewash gezet? Mooi. Het kan zijn dat bij het drogen de verf niet helemaal gelijk opdroogt. Dat is ook de bedoeling, aangezien de houtstructuur bij echt hout vaak verschilt. Laat de whitewash goed opdrogen. Weet je zeker dat je tafel onbehandeld is? Dan kun je je tafel ook nog een vernislaagje geven met speciale verniswas. Dit breng je aan over de was of verf. Hierdoor blijft je tafel goed beschermd tegen vlekken en kringen.
Meer over wonen
Ben je benieuwd naar meer tips en adviezen voor jouw inrichting? Bekijk gerust eens de andere blogs op Woningfacts. Wij vertellen je graag meer over de laatste stijlen en ontwikkelingen voor verschillende ruimtes, styling en meer.