Het breken of versplinteren van een glazen paneel kan in een oogwenk gebeurd zijn. Voor veel gebruiksobjecten zoals een douchecabine is dat niet wenselijk en kan dat zelfs heel gevaarlijk zijn. Veiligheid is in dat soort gevallen erg belangrijk, stel dus altijd zeker dat de glazen douchecabine, losse inloopdouche wanden of douchedeuren zijn uitgevoerd met kwalitatief goed veiligheidsglas. In ieder geval worden de door A-merken geproduceerde douchecabines met een dergelijk gehard glas uitgevoerd en zodat de veiligheidswaarde gegarandeerd is. Het wordt gemaakt door verhitting van vlak glas tot net voor de gebruikelijke verwerkingstemperatuur en het glas vervolgens heel snel af te koelen met koude lucht. Deze werkwijze levert de noodzakelijke situatie van spanning op de glazen platen op wat uiteindelijk weer leidt tot extra sterkte, slagvastheid en verhoogde weerstand tegen thermische spanning. Dit betekent dat het niet zo snel meer zal breken en als dat gebeurt dan nooit in stukken met scherpe, gekartelde randen waar je je aan kan verwonden maar zal de glazen douchecabine uiteenvallen in kleine stukjes glas die minder schade aan zullen richten.
Gemakkelijk reinigen van een douchecabine
Een douchecabine met zo min mogelijk materiaal rondom de glazen panelen is niet alleen van belang bij het verkrijgen van een minimalistische uitstraling in de badkamer. Veel glas en weinig materiaal geeft niet enkel een mooiere en meer transparante visualisatie maar maakt ook een verschil bij het reinigen van de glazen douchedeur of -cabine. Bevestigingselementen vormen ook randen waar vuil zich kan ophopen of zich kan nestelen. Door te kiezen voor een verzonken bevestiging, of deze zelf te creëren door het open laten van een verticale sleuf in de betegeling, is er bij een glazen zijwand voor een inloopdouche zelfs helemaal geen (zichtbare) bevestigingsstrip noodzakelijk. Ook zijn er inmiddels zeer veel fabrikanten die uitvoeringen aanbieden met verzonken scharnieren. Deze zijn in het glas aangebracht en niet er doorheen, hierdoor is aan de binnenzijde van de douchedeur, de zijwand of een douchecabine er geen contactpunt voor het vuil om zich aan te hechten. In beide gevallen is het een stuk eenvoudiger om schoon te maken, mede door het ontbreken van randjes waar je tussen of omheen moet poetsen.
Scharnierend aan de muur
Bij onvoldoende draagvermogen of een te zwakke bevestigingsmogelijkheid aan de muur zelf kan een douchedeur niet direct met zijn scharnieren aan de wand worden bevestigd. Natuurlijk hangt dit ook samen met het gewicht van de deur zelf maar zeker bij een strakke douchedeur met een minimalistische bevestiging is er vaak,een glasdikte van 8mm noodzakelijk. Door echter gebruik te maken van een klein vast glazen zijgedeelte, dat aan de wand wordt bevestigd, wordt het hanggewicht van de deur verplaatst naar deze zijwand zodat het dragen van het gewicht van de deur geen probleem meer is. Met recht dus een eenvoudige oplossing voor een gewichtig probleem. Kijk gerust in de online showroom met 3D voorbeelden en ideeën over de mogelijkheden met douchecabines in de badkamer.