In moderne huizen of koopwoningen heb je er niet snel mee te maken, maar in een huurhuis (zeker een wat ouder huis) komen smalle woonkamers eerder voor. Berucht zijn de smalle woningen in de binnensteden van Amsterdam, Utrecht of Leiden. Deze smalle, huizen of grachtenpanden worden gekscherend ook wel een ‘pijpenla’ genoemd. Maar ook in andere plaatsen komen smalle woningen met smalle kamers vaak voor. In dit blog vertellen we je hoe je die ruimte zo optimaal mogelijk kunt benutten en inrichten. De woonkamer in het bijzonder.
Logische indeling van een smalle woonkamer
Alles begint bij een indeling van je interieur die vooral logisch, praktisch en als je echt weinig ruimte hebt, ook ruimtebesparend is. Een combinatie van de juiste meubels, kleuren én plaatsing van een meubelstuk is daarbij essentieel. Ruimte in je woning creëer je bijvoorbeeld ook door meubels op pootjes te kopen. Een massieve bank die als een blok op de grond staat, zal al snel de woonkamer een stuk kleiner maken dan dat hij eigenlijk is.
Ruimte tussen muur en meubels
Als je moet woekeren met de ruimte lijkt het logisch om alle meubels strak tegen de muur te plaatsen. Toch is dat niet altijd de beste manier. Ook wij raden het aan om je bank, tafel of kast nét een beetje van de muur af te schuiven (als dat gaat natuurlijk). Dit hoeft slechts een paar centimeter te zijn. Hierdoor creëer je een losser en opener gevoel in je kamer. Bovendien kun je ook makkelijker bij de achterkant van de meubels om deze schoon te maken of stof af te doen.
Licht en ruimte
Verlichting én daglicht in je woonkamer zijn belangrijk als je je kamer optisch groter wil laten lijken. Licht en ruimte, dus ook als je de ramen niet te veel verduistert of blokkeert met meubels, zorgen bovendien dat je kamer vanzelfsprekend geen donkere plek wordt. Ook raden we het af om je muren in donkere kleuren te schilderen. Hierdoor lijkt je kamer al snel een stuk kleiner. Kies bij voorkeur uit lichtere kleuren, pasteltinten of een strak witte muur. Is de verlichting te fel? Zorg dan voor dimmers op je verlichting.
Lange kasten
Een optie die vaak geopperd wordt is het gebruik van ‘lange wandkasten’. In deze kast heb je toch opbergruimte, zonder dat hij het interieur blokkeert. Deze kasten kun je zelf maken of samenstellen door meerdere vlakke modellen aan elkaar te verbinden. Let op dat het bij dit soort kasten vrijwel altijd om maatwerk gaat. Het kan dus zijn dat je beter af bent bij een zelfgemaakte of een op maat gemaakte kast. Dat kost vaak iets meer, maar daar krijg je wel een stijlvol én ruimtebesparende kast voor terug.
Woontips, advies en meer
Ben je op zoek naar meer stijladviezen en of tips? Bekijk dan alle blogs van Woningfacts. Hier vind je interessante blogs, maar ook allerlei tips op het gebied van styling, praktische interieurtips en meer. Is je iets opgevallen of wil je misschien een tip of content met ons delen? Laat het weten en neem contact op!