Bij kruipruimte isolatie zal je in eerste instantie niet aan zand denken. Op zich is dat ook niet zo gek, want zand heeft een lage thermisch isolerende werking. Maar waarom zou je er dan toch voor kiezen om de kruipruimte met zand isoleren? En hoe wordt dat zand eigenlijk aangebracht in de ruimte onder de woning? In dit artikel lees je hier meer over.
De voordelen van het isoleren van de kruipruimte met zand
Het grote voordeel van het isoleren van de kruipruimte met zand, is dat het vochtproblemen en stankoverlast kan oplossen. Wanneer er een laag wordt aangebracht die tussen de 30 en 40 cm dik is, dan zal het vocht als het ware worden weggeschoven. Daarnaast zullen ongedierte en andere vervuilende materialen ook onder het zand verdwijnen. Kortom, vocht en tocht behoren tot het verleden, daarnaast zal de kruipruimte ook nog enigszins geïsoleerd worden door het zand.
Hoe wordt het zand in de kruipruimte aangebracht?
Voor het aanbrengen van zand in de kruipruimte, wordt van dezelfde techniek gebruik gemaakt als bij het aanbrengen van onder andere piepschuimen chips. Door middel van lange slangen, buizen en een blaasmachine, wordt het zand de kruipruimte ingeblazen. Op die manier kan het zand op moeilijk bereikbare plaatsen worden aangebracht, kan het materiaal eenvoudig en evenredig worden verdeeld over het vloeroppervlak in de ruimte onder de woning en is de klus binnen een dag geheel afgerond.
Is zand de beste oplossing voor iedere kruipruimte?
Nee, dat is absoluut niet het geval! Er zijn namelijk nogal wat verschillende soorten isolatiematerialen op de markt verkrijgbaar waarmee je de kruipruimte kunt isoleren. Bovendien is het ene materiaal voor het ene huis meer geschikt dan het andere materiaal voor het andere huis. Het is daarom van belang om een kruipruimte isolatie expert in te schakelen die de situatie bij jou thuis komt opnemen en op die manier kan vaststellen welk isolatiemateriaal er het beste kan worden gebruikt om de ruimte onder je woning te isoleren.