Ik ga verbouwen: waar moet ik rekening mee houden?

0
729
Ik ga verbouwen
Ik ga verbouwen

Het verbouwen van je huis is een flink project waar veel tijd, geld en inspanning in wordt gestoken. Om het project zo goed mogelijk te laten verlopen zorg je er van te voren voor dat alles goed is gepland. Dit helpt mogelijke belemmeringen te voorkomen die de verbouwing vertraging laten oplopen. Je hebt misschien een aantal vragen, zoals: welke vergunning moet ik aanvragen als ik ga verbouwen of hoe kom ik aan bouwtekeningen als ik ga verbouwen? Deze vragen zijn erg logisch en het is goed dat je ze vooraf stelt. In dit blog geven we antwoord op deze en andere vragen.

Vergunning aanvragen als ik ga verbouwen

Wanneer je gaat verbouwen is het aanvragen van eventuele vergunningen misschien wel de belangrijkste stap van het gehele traject. Een vergunning maakt je verbouwing niet meer of minder geslaagd, maar het zorgt ervoor dat je precies weet wat je wel en niet mag doen met je verbouwing. Achteraf tegen een dikke boete aanlopen of je hele verbouwing ongedaan maken zijn geen prettige ervaringen. Niet iedere verbouwing hoeft toestemming te krijgen van de gemeente. Een kleine dakraam aan de achterkant van je woning kan zonder vergunning geplaatst worden. Dan zijn er werkzaamheden die een lichte vergunning vereisen. Je vergunningsaanvraag wordt dan getoetst aan de hand van een aantal vaste eisen. Bij een reguliere vergunningsaanvraag wordt er ook gekeken naar andere zaken. Het uiterlijk, de kwaliteit en of de verbouwing moeten bij de omgeving passen.

Bouwtekening verbouwen
Laat een bouwtekening maken voordat je gaat verbouwen.

Bouwtekeningen

“Ik ga verbouwen, maar ik heb nog geen bouwtekening.” Dat is problematisch, want je hebt een officiële bouwtekening nodig om de vergunningsaanvraag in te kunnen dienen. Een bouwtekening kun je door een aannemer of andere bouworganisatie laten maken. In de bouwtekening wordt aangegeven hoe de verbouwing precies vormgegeven gaat worden. Hoe uitgebreider en complexer je verbouwing wordt, des te duurder zal de bouwtekening worden.

Wat vinden je buren ervan?

Niet zozeer van belang voor het verbouwen zelf, maar wel voor het behouden van een goede relatie met je buren. Ga altijd eerst in gesprek met je buren over je geplande verbouwing. Je hoeft niets met hun mening te doen, maar het wordt doorgaans erg gewaardeerd als je de buren op de hoogte brengt van een aanstaande verbouwing. Mogelijk heeft de buurman of -vrouw een verzoek om je verbouwing aan te passen om overlast te verminderen. Nogmaals, je bepaalt in veel gevallen zelf wat je uiteindelijk wel of niet besluit te doen, maar het is altijd goed om op de hoogte te zijn van de mening van de buren. Buren kunnen ook een klacht indienen bij de gemeente als ze jouw verbouwing niet waarderen, waardoor de vergunning zelfs ingetrokken zou kunnen worden. Laat het niet zover komen en bespreek je verbouwing dus even met de omwonenden.