Matrassen met traagschuim zijn, voor degenen die er elke nacht op slapen, niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. De drukverlaging, goede ondersteuning en juiste hardheid afgesteld op persoonlijke wensen zijn essentieel voor een goede nachtrust. Daarnaast kunnen deze matrassen een positief effect hebben op rug- en nekklachten, overgewicht, allergieën en huisstofmijten. Maar waar bestaat zo’n traagschuim matras precies uit?
Verschillende lagen in een traagschuim matras
Geen traagschuim matras is hetzelfde en bestaat vrijwel altijd uit verschillende lagen. Best wel logisch als je bedenkt dat ze vaak al minimaal 18 cm dik zijn. Drie lagen voor een traagschuim matras is dan ook geen overbodige luxe meer. In professionele matrassen worden zelfs al zeven of meer lagen gebruikt. Dit alles om het beste traagschuim matras op de markt te brengen.
De basis van elk traagschuim matras
De drie basis lagen zijn essentieel om van een goed traagschuim matras te spreken. De bovenste laag is de traagschuim laag die verantwoordelijk is voor dat heerlijk zachte gevoel waar je in weg zakt. Net onder de traagschuim laag vinden we een dunnere transitie laag die verantwoordelijk is voor de overdracht naar de onderste laag. De onderste laag beslaat in veel gevallen 50% van de dikte. Deze laag wordt ook wel de ‘drager’ genoemd.
1st laag – Traagschuim laag
De dunste en bovenste laag van de populaire traagschuim matrassen bestaat uit het traagschuim zelf. De laag werkt malvormend en past zich zo dus helemaal aan naar het lichaam. Zie deze laag dan ook als een soort ‘klei’ laag die te allen tijde terug vormt naar de standaard. Hierdoor verlaagt het traagschuim de druk voor het gehele lichaam. Ondanks de druk verlagende werking van deze zachte traagschuim laag, biedt deze laag alleen geen goede ondersteuning.
2de laag – Transitie laag
Voor een optimale overgang van de traagschuim laag naar de drager is de transitie laag in het leven geroepen. Deze laag is verantwoordelijk voor een comfortabele vervorming van de traagschuim laag naar de drager. Zo krijgt de soepele bovenlaag een uitstekende transitie naar de stuggere onderlaag van het matras. Essentieel zodat je niet gelijk de drager laag onder de traagschuim laag voelt. Deze overgang kan namelijk zonder de transitie laag behoorlijk hard aanvoelen.
3de laag – Onder laag (drager)
Het doel van de drager is om de soepele traagschuim laag en de transitie laag op te vangen. Dit doet de laag met een hogere dichtheid en dus een stuggere ervaring. Zo kan de drager laag een opwaartse druk geven richting het lichaam. Dit is ideaal zodat de contouren van het lichaam goed aan kunnen sluiten naar de drager. Meestal wordt koudschuim voor de onderlaag gebruikt. Dit type schuim kan goed ventileren en neemt veel vocht op. Ideaal dus voor een bed!
Traagschuim matras kopen
De voordelen van traagschuim matrassen zijn ongekend. Met de juiste hardheid kunnen veel lichamelijke klachten verminderen of zelfs helemaal verdwijnen. Traagschuim matrassen kunnen vaak ook goed ventileren, zijn veilig voor kinderen en bestaan veelal uit duurzame materialen. Genoeg redenen dus om over te stappen op een traagschuim matras!